2011. július 16., szombat

Barack, magenta, padlizsán

Az ugyebár nem kérdés, hogy a gyerekek fejlődésében fontos szerepet játszik az a közeg, amiben felnőnek. Ezt mindannyian tapasztalhattuk saját életünk során.
Mára a divat a lakberendezésben is meghatározó, időről-időre új gyerekszobatrendek jelennek meg. Egy mai nő azt hiszem ezeket nem hagyhatja figyelmen kívül, de szerintem semmiképp sem szabad megfeledkezni a legfontosabb szempontról: első a babák igénye. Azt olvastam valahol - és egyet is rétek vele - hogy az ingergazdag környezet jó hatással van a kicsik fejlődésére. Hasznos lehet számukra a színek, minták használata.

Párommal általában mindenről gyors döntést hozunk.  Így volt ez a gyerekszoba-bútorok esetében is, melyhez pillanatok alatt raktuk össze a fal, szőnyeg és függöny valamint kiegészítő dekorációk színeit.
Antik pác fa bútorok, barack fal, magenta-barack-padlizsán színű csíkos szőnyeg és ahhoz illő, pillangós függöny várja a kicsik érkezését. Itt-ott talán kivizöld is helyet kap majd a szobában...
A változatos színskála talán soknak tűnhet, de vidám gyerekekhez meggyőződésem, hogy ilyen szoba illik. S mi jókedvű gyerekek szülei szeretnénk lenni.

Magamból kiindulva úgy hiszem, nem tévedek ebben. 27 éve a fehér falak voltak a meghatározók, de mi, a nővéremmel már akkor színesre pingáltuk szobánkat....Anyukánk erre csak úgy tudott reagálni, hogy kijelölt egy területet, amin szabadon alkothattunk. Lelekesedésünket látva képtelen volt a számára sokkal kényelmesebb tiltást választani. Apukánknak is többletmunkával járt ez az engedékenység: időről-időre lefestette azt a bizonyos felületet. Biztos vagyok benne, hogy ez például hozzájárult ahhoz, hogy kreativitásból bőven akad Lindában és bennem is.

Remélem, kiderült, újra jókedvű vagyok. A néhány nappal ezelőtti borús hangulat mára a múlté.

Tegnap ugyanis nagy nap volt.

Láttuk a babákat, húsz hetesek múltak és minden rendben velük. Ismét 4D-s ultrahangra mentünk, igaz, négy dimenziós képet csak egyikükről sikerült készíteni, másikuk elbújt a méhlepény mögé. Az egyszerű ultrahang azonban gyönyörű betekintést engedett kicsiny világukba. Először szundiztak. Aztán felébredtek és egymást maceráltak. Konkrétan kikboxnak tűnt a dolog: egyikük talpával cirózta meg a másik pofiját, az pedig balegyenessel válaszolt. Igazán vicces volt ezt látni. Én persze ezt is úgy éltem meg, hogy így fedezik fel egymás és saját maguk testét és képességeit.

Nagy nap volt a tegnapi azért is, mert nővéremhez megérkezett Vivi, aki olyan nekünk, mintha a testvérünk lenne. Édesanyja pocakjában volt még, amikor jó barát lett a két család. Idestova 21 éve ennek. Az, hogy tesóm boldog, kivirít engem is. Vivi jelenléte megszünteti a honvágyát jó időre, s így nekem is könnyebb.

Szóval most barack, magenta és padlizsán színekben pompázik világom. Háborítatlan, mesebeli világ ez, de cukormázas hercegnők nélkül...legalábbis addig mindenképp, amíg Csenge és Kincső - most így hívjuk őket - maguknak nem pingálják a falukra Hófehérkét, Arielt és Hamupipőkét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése